nr 2.2011 - czerwiec

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: chirurgia

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: chirurgia

ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: Surgery

 

autorzy: M. Braga, O. Ljungqvist, P. Soeters, K. Fearon, A. Weimann, F. Bozzetti

 

Przewlekła niewydolność jelit u chorych dializowanych otrzewnowo

Przewlekła niewydolność jelit u chorych dializowanych otrzewnowo

Chronic intestinal failure in patients on peritoneal dialysis

 

autorzy: Małgorzata Łyszkowska, Dariusz Polnik, Jacek Rubik, Katarzyna Popińska, Piotr Kaliciński, Ryszard Grenda

 

Stan odżywienia chorych poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych

Stan odżywienia chorych poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych

Nutritional status of patients treated with hematopoietic cell transplantation

 

autorzy: Joanna Krawczyk, Teresa Korta

 

Immunomodulacja w leczeniu żywieniowym – zagrożenia manipulacją układem odpornościowym

Immunomodulacja w leczeniu żywieniowym – zagrożenia manipulacją układem odpornościowym

Immune modulation in nutrition treatment – risk of the immune system manipulation

 

autorzy: Robert Słotwiński, Sylwia Małgorzata Słotwińska

 

Katabolizm w oparzeniach

Katabolizm w oparzeniach

Catabolism in burns

 

autorzy: Magdalena Bugaj, Jerzy Strużyna, Łukasz Drozdz, Ryszard Mądry, Aldona Stachura, Andrzej Krajewski

 

Relacja z XIII Zjazdu i XXV Międzynarodowej Konferencji Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Jachranka 17–19 czerwca 2011 roku

Relacja z XIII Zjazdu i XXV Międzynarodowej Konferencji Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego  Jachranka 17–19 czerwca 2011 roku

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies