Wstępniak

Szanowni Państwo,

Po kolejnej i jakże udanej, jubileuszowej konferencji Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu mam przyjemność zaprezentować kolejny numer naszego czasopisma.

Ci z Państwa, którzy nie brali udziału w naszym spotkaniu w Jachrance mogą dowiedzieć się o najważniejszych wydarzeniach mających tam miejsce z artykułu „Z życia Towarzystwa”, jak i opisu Sesji Złotego Sponsora dotyczącego żywienia drogą przewodu pokarmowego. Na naszym zjeździe nadal ważne miejsce zajmował problem immunomodulacji, czego odzwierciedleniem jest nagroda za najlepszą pracę prof. Roberta Słotwińskiego i współautorów oraz dwie prace opublikowane w bieżącym numerze. Jedna z nich, co nas bardzo cieszy, pochodzi z Turcji. Mamy nadzieję, że w naszym czasopiśmie będą publikowane coraz częściej prace Koleżanek i Kolegów spoza Polski. Poza pracami poglądowymi i oryginalnymi pojawiają też się pierwsze opracowania dotyczące wspomnień pracy zawodowej, aspektów psychologicznych i etycznych, tak ważnych w naszym życiu zawodowym.

Ponadto jesienią bieżącego roku wiele osób będzie miało szansę pogłębić swoją wiedzę poprzez uczestniczenie w studiach podyplomowych Żywienie Kliniczne, które rozpoczynamy na Uniwersytecie Medycznym w Krakowie i Warszawie. Studia te są kolejnym dowodem, poza licznymi kursami, szkoleniami i Szkołą Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, że jednym z priorytetowych działań naszego Towarzystwa jest edukacja.

Mam nadzieję, że prezentowane materiały będą stanowić ciekawą lekturę, która wzbogaci dotychczasową Państwa wiedzę.

 

 

prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies