Artykuły

Podaż aminokwasów w żywieniu pozajelitowym nie zwiększa ryzyka uszkodzenia mózgu związanego z obecnością glutaminianu.

 

Share


Podaż aminokwasów w żywieniu pozajelitowym nie zwiększa ryzyka uszkodzenia mózgu związanego z obecnością glutaminianu.

The supply of amino acids in parenteral nutrition does not increase the risk of brain damage associated with the presence of glutamate.

autorzy: Stanisław Kłęk1, Wiesława Łysiak-Szydłowska2

1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina

2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, Kwidzyn oraz Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, GUMed, Gdańsk

Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..

Strefa płatna

Artykuł Podaż aminokwasów w żywieniu pozajelitowym nie zwiększa ryzyka uszkodzenia mózgu związanego z obecnością glutaminianu. należy do strefy płatnej, do której wejście wymaga wysłania SMSa.

Dostęp na czas 24 godzin:

Łączenie z serwerem, proszę czekać...

Dostęp na czas 7 dni:

Łączenie z serwerem, proszę czekać...

Tu wpisz kod otrzymany SMSem:

Płatności SMS obsługuje
Dostęp SMS

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies