WSTĘPNIAK

Na naszych stronach znów zagościł temat immunomodulacji w leczeniu żywieniowym. Do Państwa rąk oddajemy kolejny zeszyt Postępów Żywienia Klinicznego zawierający 3 prace o „immunonutrition”. Częste pojawianie się informacji o wpływie składników żywieniowych na układ immunologiczny i uzyskiwanie dzięki temu innych, niż dowóz energii i budulca korzyści dla organizmów ciężko chorych osób, świadczy o istotności tego tematu. Na pewno zjawisko immunomodulacji jest ważne, ma wysokie znaczenie w praktyce klinicznej, ale też jest trudne. Mnogość reakcji immunologicznych, ich wzajemna zależność czyni ten problem interesującym i nie do końca jeszcze poznanym. Jestem pewna, że „immunonutrition” jeszcze niejednokrotnie pojawi się na łamach naszego czasopisma.

Obecny numer Postępów zawiera opis chorego z powikłaniem po wyłonieniu gastrostomii. Tym artykułem chcemy rozpocząć cykl prac kazuistycznych, które będą systematycznie gościć w naszym czasopiśmie. Mamy nadzieję, że ich niepodważalna wartość dydaktyczna i praktyczna będzie dla Państwa interesująca. Chcemy, by kliniczne opisy chorych wymagających postępowania żywieniowego pojawiały się w każdym numerze Postępów Żywienia Klinicznego.

Wydanie czasopisma zbiega się z kolejnym zjazdem w Jachrance. Czekamy na publikacje Państwa prac przyjętych do wygłoszenia podczas dorocznego zjazdu. Dzięki temu na stałe zagoszczą one w literaturze medycznej.

 

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies