WSTĘPNIAK

Kolejny rok wydawniczy za nami. Przed nami nowe wyzwania zawodowe, naukowe, ale też i obowiązek dzielenia się z innymi swoimi doświadczeniami, wiedzą. Jednym ze sposobów zrealizowania tego zadania jest współpraca z naszym czasopismem, którego głównym zadaniem jest popularyzacja postępowania żywieniowego.

Obecny, pierwszy w bieżącym roku numer Postępów Żywienia Klinicznego ponownie zdominowany jest przez temat żywienia w onkologii. Prezentujemy standardy postępowania żywieniowego u osób dorosłych dotkniętych chorobami nowotworowymi, jak i pracę poglądową omawiającą możliwość realizacji standardów żywieniowych u dzieci leczonych z powodów onkologicznych. Wynika z niej konieczność modyfikacji zalecanej podaży składników żywieniowych w niektórych grupach pacjentów. Zalecenia, standardy stanowią podstawę naszego postępowania leczniczego. Jednak zawsze musimy pamiętać, że istnieją chorzy wymagający dokonania indywidualnych zmian w procesie żywieniowym. Publikujemy też pracę o niezbędnym dodatku do dożylnych triglicerydów, czyli o emulgatorach. Niby jest to dodatek, a w ostatnich latach sporo się w tej materii dzieje. Prezentujemy też streszczenia kolejnej konferencji w Gdyni, która stała się już tradycją w środowisku zajmującym się żywieniem klinicznym.

Wraz z całym zespołem redakcyjnym zapraszam Państwa do dalszej współpracy i życzę na cały najbliższy rok niezbędnych sił i optymizmu do pracy zawodowej, jak i do pisania prac do Postępów Żywienia Klinicznego.

Warszawa, marzec 2017

dr n. med. Małgorzata Łyszkowska

Redaktor Naczelny

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies