wydawnictwo

BEZPIECZEŃSTWO I POLITYKA COOKIES

BEZPIECZEŃSTWO I PEWNOŚĆ ZAKUPÓW

Ze swojej strony zapewniamy najwyższy poziom bezpieczeństwa podczas zamawiania on-line naszych periodyków i książek. Jednak z przyczyn od nas niezależnych bezpieczeństwo to może być zagrożone, dlatego poniżej wymieniamy kilka podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zamówień w Internecie.
Trzymanie się ich z pewnością pomoże zapobiec ewentualnym późniejszym problemom!

Zasada 1
Podczas rejestracji w naszym systemie wymyśl takie hasło, które będzie trudne do odgadnięcia przez inne osoby. Nie należy używać swojej daty urodzenia, numeru telefonu, imienia dziecka itp. Warto użyć co najmniej sześciu losowo wybranych dużych i małych liter, cyfr i symboli.

Zasada 2
Jeżeli nie jesteś jedynym użytkownikiem komputera lub dokonujesz zamówienia za pomocą publicznie dostępnego komputera, powinieneś wylogować się natychmiast po dokonaniu jakiejkolwiek operacji na swoim koncie, w tym transakcji zakupu.
Jeżeli natomiast dokonujesz zamówień z domu, nie musisz się wylogowywać. Bezpieczeństwo zakupów dokonywanych w domu jest o wiele większe.

Zasada 3
Sprawdź czy przeglądarka nie ma włączonej opcji zapamiętywania haseł wpisywanych w formularze na stronach www. Jeśli Twoje hasło zostało zapamiętane przez przeglądarkę, z której korzystasz na komputerze publicznym, należy je usunąć w opcjach ustawień przeglądarki.
Jeżeli natomiast dokonujesz zakupów z domu, nie musisz się o to martwić. Bezpieczeństwo zakupów dokonywanych w domu jest o wiele większe.

Zasada 4
W celu prawidłowego działania naszego serwisu internetowego przeglądarka, z której korzystasz powinna mieć włączoną obsługę plików cookie. Będą tam zapisywane tylko i wyłącznie informacje niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego systemu.

 

REALIZACJA ZAMÓWIEŃ ORAZ ZWROTY:

  1. Zamówione ksiazki lub periodyki można odebrać osobiście w Krakowie w siedzibie firmy przy ul. Eisenberga 3/5.
  2. Do miejscowości na terenie całej Polski towar dostarcza firma kurierska, z którą Wydawnictwo ma podpisaną umowę o współpracy lub Poczta Polska.
  3. Wydawnictwo posiada ograniczoną ilość pozycji wydawniczych. W związku z tym towar oraz jego cena obowiązują do wyczerpania zapasów.
  4. Czas realizacji zamówienia od otrzymania wpłaty (do chwili skompletowania zamówionego towaru i przygotowania go do wysyłki) wynosi do 10 dni roboczych. Jeżeli czas realizacji okazałby się dłuższy niż podany na naszych stronach, kontaktujemy się z kupującym, aby poinformować o opóźnieniu i potwierdzić dalszą chęć realizacji zamówienia.
  5. Przy odbiorze towaru klient jest zobowiązany do sprawdzenia, czy towar nie posiada uszkodzeń powstałych podczas transportu.
  6. Warunkiem rozpatrzenia ewentualnej reklamacji jest spisanie w obecności kuriera lub pracownika poczty “Protokołu reklamacji”.
  7. Klient ma prawo zwrócić towar w ciągu 14 dni od daty wydania, o ile towar pozostaje w oryginalnym opakowaniu, nie był używany i nie nosi śladów użytkowania.
  8. Do 14 dni można odesłać książkę na adres wydawnictwa podając numer rachunku bankowego w celu zwrotu kosztów zakupu.

 

POLITYKA COOKIES

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.wydawnictwo-scientifica.pl firma Krakowskie Wydawnictwo Scientifica sp. z o.o. z siedzibą pod adresem Kraków, ul. Eisenberga 3/5.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

o wydawnictwie

O wydawnictwie

Kontakt

Krakowskie Wydawnictwo Scientifica sp. z o.o.
ul. Eisenberga 3/5
31-523 Kraków
www.wydawnictwo-scientifica.pl
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

tel: +48 536 330 530

NIP:    6751481061
REGON    122657820
Numer KRS: 0000438625
Konto:    79 10501445 1000009030137575
Kapitał zakładowy 5 000 zł w pełni wpłacony.

 

"Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów"

 "Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów"

Autorzy:

dr n. farm. Maria Ciszewska-Jędrasik, dr n. med. Elżbieta Gabrowska, mgr farmacji Alina Górecka, dr hab. med. Stanisław Kłęk, dr n. med. Marek Kunecki, mgr pielęgniarstwa Monika Kupiec, Marek Lichota, lek. med. Klemens Lubieniecki, dr n. o zdr. Krystyna Majewska, dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, mgr farmacji Magdalena Piętka, dr hab. med. Jacek Sobocki, mgr pielęgniarstwa Magdalena Sumlet, lek. med. Kinga Szczepanek, mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk, dr n. med. Krystyna Urbanowicz, dr n. med. Anna Zmarzły

Fragment "Wprowadzenia"
Autorzy: Stanisław Kłęk, Katarzyna Matysiak-Luśnia

"Książka, którą trzymają Państwo w rękach ma wprowadzić Was w świat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Została napisana dla pacjentów i ich opiekunów przez osoby, które na co dzień zajmują się prowadzeniem leczenia tym sposobem lub same są pacjentami. Nie jest to kolejna książka o żywieniu pozajelitowym przygotowana przez specjalistów dla specjalistów, ale mamy nadzieję, źródło wiedzy oraz wsparcia dla chorych i ich opiekunów. Dowiecie się z niej, na czym polega ten skomplikowany sposób leczenia, jaka jest jego organizacja w Polsce i jak bezpiecznie stosować żywienie pozajelitowe (ŻP) w domu.

Termin żywienie pozajelitowe oznacza dostarczanie substancji odżywczych drogą dożylną. ŻP zastępuje więc w pewnych przypadkach odżywianie drogą doustną, czyli normalną dietę. Sytuacje te zostaną omówione w kolejnym rozdziale podręcznika. Ogólnie mówiąc są to takie choroby ostre lub przewlekłe, w których funkcja przewodu pokarmowego jest niewystarczająca do utrzymania człowieka przy życiu. Niektórzy pacjenci nie przyjmują nic lub przyjmują bardzo niewiele drogą doustną, u większej części jednak funkcja przewodu pokarmowego, choć znacznie upośledzona, umożliwia częściowe odżywianie i przyjmowanie płynów drogą naturalną. Oznacza to możliwość połączenia żywienia drogą przez przewód pokarmowy oraz ŻP. W przypadku żywienia łączonego pacjent musi zwykle ściśle przestrzegać zaleceń dietetycznych. ...."

 Formularz zamówienia on-line

Czytaj więcej...

"Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego"

 "Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego"

Autorzy:

Wydanie II opracował zespół w składzie: mgr farm. ELŻBIETA BALCERZAK, dr n. farm. KRYSTYNA CHMAL-JAGIEŁŁO, dr n. farm. MARIA CISZEWSKA-JĘDRASIK, mgr farm. ALINA GÓRECKA, mgr farm. KRZYSZTOF HALICKI, dr n. farm. HANNA JANKOWIAK-GRACZ, mgr farm. ANNA ŁOHYNOWICZ, mgr farm. KRYSTYNA MALINGER, mgr farm. MAGDALENA PIĘTKA, mgr farm. EWA TOBOLSKA-KLIMEK, mgr farm. RYSZARD SOT, dr n. farm. MACIEJ STAWNY, mgr farm. JUSTYNA ZAMARSKA, mgr farm. ILONA ANISIMOWICZ. Konsultacja naukowa: Prof. dr hab. EDMUND GRZEŚKOWIAK

Fragment "Wprowadzenia"
Autor: prof. dr hab. Janusz Pluta

"Z prawdziwą satysfakcją przyjąłem fakt podjęcia się przez członków Sekcji Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego opracowania zaktualizowanych, zgodnych z obecną wiedzą, Standardów, które powinny obowiązywać przy wytwarzaniu mieszanin do żywienia pozajelitowego. Dzisiaj oddajemy do rąk Czytelnika II uaktualnione i rozszerzone wydanie farmaceutycznych zasad ich sporządzania. Autorami są przedstawiciele i pracownicy wszystkich liczących się jednostek zajmujących się wytwarzaniem tego typu preparatów w Polsce. Zdecydowana większość to praktycy, ale również przedstawiciele środowiska naukowego. Taki skład zespołu autorskiego gwarantuje, że w opracowaniu zawarta jest nie tylko współczesna wiedza, ale i stosowne doświadczenie praktyczne pozwalające
traktować niniejsze Standardy, jako pewien rodzaj przewodnika postępowania.

Autorzy wydawnictwa przyjęli w trakcie redakcji taki sam układ treści, jaki zastosowano w redagowaniu pierwszego wydania. Ułatwia to porównanie obu wydań i umożliwia ocenę postępu w tej dziedzinie. Pierwsze rozdziały podają definicje stosowane w opracowaniu, podstawy prawne sporządzania mieszanin oraz wymogi, którym powinny odpowiadać pomieszczenia do ich wytwarzania. W rozdziałach poświęconych zagadnieniom merytorycznym omówiono przygotowanie pracownika do pracy, różne metody sporządzania mieszanin, aparaturę niezbędną
z punktu widzenia technologicznego oraz konieczne środki ostrożności, które powinny obowiązywać w trakcie wytwarzania, przechowywania i stosowania mieszanin. Całość kończą rozdziały poświęcone kontroli procesu produkcji, zasadom utylizacji i zagadnieniom związanym ze szkoleniem personelu i roli farmaceuty
w zespole żywieniowym. ...."

 Formularz zamówienia on-line

Czytaj więcej...

"Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support"

 


 Szanowni Państwo,

 Z olbrzymią radością informujemy, że pojawiła się u nas nowa  pozycja wydawnicza "Praktyczny  przewodnik po ONS: oral  nutrition support", autorstwa Aleksandry Kapały.

Książka składa się z części teoretyczne i praktycznej, a w nich:
 
Część teoretyczna:
Co to jest ONS?
Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS.
Analiza kosztowo-efektywna.

Część praktyczna:
Receptury i porady, jak "ukryć" doustne suplementy  pokarmowe w zwyczajnym pożywieniu.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do  składania zamówień na książkę: "Praktyczny przewodnik po  ONS: oral nutrition support" która ukaże się w czerwcu 2015  roku. Książka ta  będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi  kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na  naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo.  Dlatego też zachęcamy do składania  zamówień za pomocą  formularza on-line. Koszt książki to                                                                               99 zł z VAT.

 

Formularz zamówienia

 

Czytaj więcej...

"Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"

okladka stronaWWW

Szanowni Państwo,

Z olbrzymią radością oddajemy w Państwa ręce, kolejną pozycję wydawniczą - "Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego".

Przykładowe zagadnienia poruszone w książce:

Definicje i określenia; Wytyczne Rady Europy; Ocena stanu odżywienia; Ocena zapotrzebowania na składniki odżywcze; Zespół Leczenia Żywieniowego; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w szpitalu; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece długoterminowej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece paliatywnej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w domu pacjenta; Leczenie żywieniowe u dzieci, w chirurgii i intensywnej terapii; Zasady wytwarzania centralnego dostępu żylnego, postępowania w dostępem do przewodu pokarmowego, z obwodowym i centralnym dostępem żylnym; Przygotowanie mieszanin do żywienia pozajelitowego; Postępowanie w powikłaniach; Podstawy prawne i dokumentacja leczenia żywieniowego.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na książkę: "Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego" która ukaże się w maju 2014 roku. Książka ta będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line.
Koszt książki to 60 zł z VAT

 

Formularz zamówienia

 

Czytaj więcej...

"Podstawy Żywienia Klinicznego" Edycja Czwarta - przekład książki "Basics in Clinical Nutrition" Fourth Edition

okladka-Podstawy żywienia klinicznego wydanie 4

Szanowni Państwo,

Z olbrzymią radością informujemy Państwa, iż przyjmujemy już zapisy na czwarte wydanie podręcznika zatytułowanego ‘Podstawy Żywienia Klinicznego’, a popularnie nazywanego ‘niebieską książką [blue book]’. Książka ta stanowi jeden z elementów edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), uzupełniających inne aktywności naukowe, takich jak Kurs Podstawowy z zakresu żywienia klinicznego oraz kursy LLL (Life-Long Learning Programme).

Niniejsza książką zwiększyła nie tylko ilość stron, ale i swoją jakość. Studenci medycyny, dietetycy, pielęgniarki i pielęgniarze oraz lekarze znajdą w niej odpowiedzi na codzienne pytania . Z tego powodu powinna ona znaleźć swoje miejsce w dyżurkach lekarskich oraz biurkach lekarzy-praktyków, szukających odpowiedzi na tematy z zakresu żywienia. Zupełnie nie zaskakuje fakt przetłumaczenia wcześniejszego wydania podręcznika na tak wiele języków i to, że stanowi najlepszy nośnik informacji ESPENu dla całego świata, od Chin do Ameryki Południowej.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na podręcznik: "Podstawy Żywienia Klinicznego edycja czwarta" który ukaże się w czerwcu 2013 roku. Podręcznik ten będzie dystrybuowany tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a jego niski nakład powoduje znaczne ograniczenia w późniejszym zakupie. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line.
Koszt podręcznika to 160 zł z VAT

 

Formularz zamówienia

 

 

Czytaj więcej...

Postępy Żywienia Klinicznego

Postępy Żywienia Klinicznego są oficjalnym czasopismem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, wydawanym od 2006 roku.
Dedykowane jest głównie lekarzom  specjalistom, pielęgniarkom, farmaceutom i dietetykom zajmującymi się na co dzień problematyką związaną z żywieniem pozajelitowym, dojelitowym i metabolizmem.

Do 10 dni można odesłać kwartalnik na adres wydawnictwa podając numer rachunku bankowego w celu zwrotu kosztów zakupu.

strony internetowe kwartalnika: "Postępy Żywienia Klinicznego"

"Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego"

Szanowni Państwo, zachęcamy do składania zamówień na szą nową pozycję wydawniczą pt.: "Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin
do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego". Wydanie II opracował zespół w składzie: mgr farm. ELŻBIETA BALCERZAK, dr n. farm. KRYSTYNA CHMAL-JAGIEŁŁO, dr n. farm. MARIA CISZEWSKA-JĘDRASIK, mgr farm. ALINA GÓRECKA, mgr farm. KRZYSZTOF HALICKI, dr n. farm. HANNA JANKOWIAK-GRACZ, mgr farm. ANNA ŁOHYNOWICZ, mgr farm. KRYSTYNA MALINGER, mgr farm. MAGDALENA PIĘTKA, mgr farm. EWA TOBOLSKA-KLIMEK, mgr farm. RYSZARD SOT, dr n. farm. MACIEJ STAWNY, mgr farm. JUSTYNA ZAMARSKA, mgr farm. ILONA ANISIMOWICZ. Konsultacja naukowa: Prof. dr hab. EDMUND GRZEŚKOWIAK

"... Dzisiaj oddajemy do rąk Czytelnika II uaktualnione i rozszerzone wydanie farmaceutycznych zasad ich sporządzania. Autorami są przedstawiciele i pracownicy wszystkich liczących się jednostek zajmujących się wytwarzaniem tego typu preparatów w Polsce. Zdecydowana większość to praktycy, ale również przedstawiciele środowiska naukowego. Taki skład zespołu autorskiego gwarantuje, że w opracowaniu zawarta jest nie tylko współczesna wiedza, ale i stosowne doświadczenie praktyczne pozwalające traktować niniejsze Standardy, jako pewien rodzaj przewodnika postępowania.

Autorzy wydawnictwa przyjęli w trakcie redakcji taki sam układ treści, jaki zastosowano w redagowaniu pierwszego wydania. Ułatwia to porównanie obu wydań
i umożliwia ocenę postępu w tej dziedzinie... "

Wstęp do "Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego" prof. dr hab. Janusz Pluta

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na książkę: "Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin
do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego", która ukaże się w maju 2017 roku. Książka ta będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo. Zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line. Koszt książki to 60 zł z VAT.

Formularz zamówienia on-line

"Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów"

Szanowni Państwo, zachęcamy do składania zamówień na naszą nową pozycję wydawniczą pt.: "Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów" autorstwa wielu znamienitych osób: KATARZYNA MATYSIAK-LUŚNIA, MARIA CISZEWSKA-JĘDRASIK, ELŻBIETA GABROWSKA, ALINA GÓRECKA, MAREK KUNECKI, MONIKA KUPIEC, MAREK LICHOTA, KLEMENS LUBIENIECKI, KRYSTYNA MAJEWSKA, MAGDALENA PIĘTKA, JACEK SOBOCKI, MAGDALENA SUMLET, KINGA SZCZEPANEK, JOANNA TOKARCZYK, KRYSTYNA URBANOWICZ, ANNA ZMARZŁY, STANISŁAW KŁĘK.

Książka ma wprowadzić Państwa w świat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Została napisana dla pacjentów i ich opiekunów przez osoby, które na co dzień zajmują się prowadzeniem leczenia tym sposobem lub same są pacjentami. Nie jest to kolejna książka o żywieniu pozajelitowym przygotowana przez specjalistów dla specjalistów, ale źródło wiedzy oraz wsparcia dla chorych i ich opiekunów. Dowiecie się z niej, na czym polega ten skomplikowany sposób leczenia, jaka jest jego organizacja w Polsce i jak bezpiecznie stosować żywienie pozajelitowe (ŻP) w domu.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na książkę: "Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów", która ukaże się w lutym 2016 roku. Książka ta będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line. Koszt książki to 60 zł z VAT.

Formularz zamówienia on-line

Wydawnictwo jednym ze sponsorów konferencji "Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a evidence-based nutrtiton"

Wydawnictwo Scientifica zostało jednym ze sponsorów organizowanej 26 listopada 2016 roku w Atheneum Gedanense Novum w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym konferencji "Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a evidence-based nutrtiton".

Czytaj więcej...

"Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition support"

Szanowni Państwo, z olbrzymią radością informujemy, że pojawiła się u nas nowa  pozycja wydawnicza "Praktyczny  przewodnik po ONS: oral  nutrition support", autorstwa Aleksandry Kapały. Książka składa się z części teoretyczne i praktycznej, a w nich: 
Część teoretyczna:
Co to jest ONS?
Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS.
Analiza kosztowo-efektywna.
Część praktyczna:
Receptury i porady, jak "ukryć" doustne suplementy  pokarmowe w zwyczajnym pożywieniu.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do  składania zamówień na książkę: "Praktyczny przewodnik po  ONS: oral nutrition support" która ukaże się w czerwcu 2015  roku. Książka ta  będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi  kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na  naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo.  Dlatego też zachęcamy do składania  zamówień za pomocą  formularza on-line. Koszt książki to 99 zł z VAT. Formularz zamówienia on-line

"Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"

Z olbrzymią radością oddajemy w Państwa ręce, kolejną pozycję wydawniczą - "Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego" - zamów już teraz bez dodatkowych opłat.
Przykładowe zagadnienia poruszone w książce: Definicje i określenia; Wytyczne Rady Europy; Ocena stanu odżywienia; Ocena zapotrzebowania na składniki odżywcze; Zespół Leczenia Żywieniowego; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w szpitalu; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece długoterminowej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece paliatywnej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w domu pacjenta; Leczenie żywieniowe u dzieci, w chirurgii i intensywnej terapii; Zasady wytwarzania centralnego dostępu żylnego, postępowania w dostępem do przewodu pokarmowego, z obwodowym i centralnym dostępem żylnym; Przygotowanie mieszanin do żywienia pozajelitowego; Postępowanie w powikłaniach; Podstawy prawne i dokumentacja leczenia żywieniowego.

Książka ta będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line.
Koszt książki to 60 zł z VAT. Formularz zamówienia on-line.

Artykuły Open Access

We wrześniowym numerze "Postępów Żywienia Klinicznego" (3/2013) ukazał się pierwszy w naszym kwartalniku artykuł Open Access a więc dostępny na naszych stronach bez dodatkowych opłat. Artykuł Open Access oznacza wolny, powszechny, trwały i natychmiastowy dostęp dla każdego do cyfrowych form zapisu danych i treści naukowych oraz edukacyjnych. Zachęcamy wszystkich do publikacji na naszych łamach właśnie tego typu artykułów.

W numerze 3/2013 ukazał się pierwszy artykuł Open Acces do lektury którego zaprasza nasza redakcja:

Sesja firmy Nutricia - Złotego Sponsora XV Jubileuszowego Zjazdu PTŻPDiM: Rozwiązywanie problemów żywienia dojelitowego

wersja PDF: artykuł w PDF

"Podstawy Żywienia Klinicznego" Czwarta Edycja

Szanowni Państwo,

z olbrzymią przyjemnością prezentujemy Państwu naszą nową pozycję wydawniczą: "Podstawy Żywienia Klinicznego" Czwarta Edycja

Książka ta stanowi jeden z elementów edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), uzupełniających inne aktywności naukowe, takich jak Kurs Podstawowy z zakresu żywienia klinicznego oraz kursy LLL (Life-Long Learning Programme).

Niniejsza książką zwiększyła nie tylko ilość stron, ale i swoją jakość. Studenci medycyny, dietetycy, pielęgniarki i pielęgniarze oraz lekarze znajdą w niej odpowiedzi na codzienne pytania . Z tego powodu powinna ona znaleźć swoje miejsce w dyżurkach lekarskich oraz biurkach lekarzy-praktyków, szukających odpowiedzi na tematy z zakresu żywienia. Zupełnie nie zaskakuje fakt przetłumaczenia wcześniejszego wydania podręcznika na tak wiele języków i to, że stanowi najlepszy nośnik informacji ESPENu dla całego świata, od Chin do Ameryki Południowej.

Ksiażka dostępna jest w księgarniach medycznych oraz można ją zamówić bezpośrednio w wydawnictwie za pomocą formularza: ZAMÓW już TERAZ!

Przekład książki "Basics in Clinical Nutrition" Fourth Edition

Rozpoczęliśmy prace nad przekładem pozycji: "Basics in Clinical Nurition" Fourt Edition
Planowane wydanie ksiażki: czerwiec 2013.

Dostęp do artykułów

Szanowni Państwo,
Ze względu na bardzo duże zainteresowanie artykułami publikowanymi w kolejnych numerach kwartalnika "Postępy Żywienia Klinicznego" umożliwiliśmy na naszych stronach płatny dostęp do wszystkich artykułów kwartalnika. Dostęp do działu artykułów: http://www.wydawnictwo-scientifica.pl/index.php/artykuly

Czytaj więcej...

Pierwszy numer PŻK

Nowy Numer PŻK już w sprzedaży. Zapraszamy na strony poświęcone kwartalnikowi "Postępy Żywnienia Klinicznego"

 

Nowa siedziba wydawnictwa

Nowa siedziba wydawnictwa:

Krakowskie Wydawnictwo Scientifica sp. z o.o.
ul. Eisenberga 3/5
31-523 Kraków

Podkategorie

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies