Z życia Towarzystwa

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Staje się już tradycją, że mogę poinformować Państwa, że żywienie kliniczne ma się dobrze i cieszy się znaczącym zainteresowaniem różnych środowisk. Zacznijmy jednak od Europy i świata: otrzymaliśmy niezwykle ciekawe informacje z Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): liczy ono już 2776 członków z 45 krajów, ostatnio do ESPEN przyłączyły się krajowe towarzystwa z Urugwaju, Argentyny, Chin, Filipin a w najbliższym czasie będzie to również Korea. POLSPEN jest więc w doborowym towarzystwie.

W ubiegłym roku odbyło się 145 modułów LLL w ciągu 41 szkoleń (z czego 5 modułów w Polsce), jak do tej pory 86 osób zdało European ESPEN Diploma. Co ciekawe, w ostatnich dniach miała miejsce rocznica: podczas zjazdu tureckiego towarzystwa odbył się 500-tny moduł LLL! A sama Turcja stanowi bardzo ciekawe miejsce w historii LLL – tam odbył się również pierwszy w historii kurs. Jeśli mówimy o LLL, to należy wspomnieć, że podczas ESPEN Winter Meeting kolejne dwie osoby, nasze Koleżanki: dr Aleksandra Kapała oraz mgr Magdalena Piętka zdały egzamin i zostały nauczycielami LLL. W ten sposób liczba polskich nauczycieli LLL wynosi już 19 i jest jedną z najwyższych w świecie.

W lutym miał miejsce kolejny zjazd Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (APSEN). Nadzieje były wielkie - po tym jak w ubiegłym zażarta dyskusja o wczesnym włączeniu żywienia pozajelitowego zakończyła się patem (Europejczycy nie widzą problemu we wczesnym włączeniu jeżeli żywienie dojelitowe nie działa, a Amerykanie w dalszym ciągu będą czekać do 7-10 doby), wydawało się, że dyskusja będzie trwać, ale jak to czasem bywa z wielkiej chmury mały deszcz. Dyskusji na te tematy nie było, a sam zjazd mógł być ciekawszy.
Z kolei w marcu miał miejsce 8-my Kongres Tureckiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (KEPAN) – bardzo ciekawy merytorycznie, szczególnie interesujące były sesje dotyczące intensywnej terapii i standardów żywienia. Szczególnie ten ostatni temat ma duże znaczenia w świetle trwających prac nad polskimi standardami interdyscyplinarnymi. Co do OIT – większość prelegentów spotkacie Państwo na naszym zjeździe, będzie więc możliwość zapoznania się z nowościami. Na przykład po raz pierwszy tematyka żywieniowa pojawiła się w Surviving the Sepsis Campaign 2012 – dotąd jej tam w ogóle nie było. Co prawda wiele w tym temacie pozostaje do zrobienia, ale początek już jest.

Dużym sukcesem okazał się również 1-szy w historii zjazd greckiego towarzystwa (Hellenic Society for Clinical Nutrition and Metabolism, GreSPEN), który odbył się w Salonikach początkiem kwietnia 2013. Zjazd był połączony z kolejną aktywnością ESPEN Adriatic Club oraz kolejną konferencją Fight Against Malnutrition (FAM). Co do tej ostatniej, to przypominam, że pierwsza odbyła się w Pradze (2009), a druga w Warszawie (2011). Centrala nutritionDay przesłała list dotyczący wyników ubiegłorocznej akcji – niestety, wygląda na to, że formuła tej akcji powoli się wypala... Zmniejsza się ilość uczestników, pacjentów i ankiet (w tym roku nie oceniliśmy nawet stu pacjentów). Zjawisko to ma miejsce nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach, np. w Francji nie oceniono żadnego pacjenta w 2012 roku.

W Polsce w dalszym ciągu tematy związane z żywieniem klinicznym pozostają w centrum zainteresowania: z nieukrywaną radością śpieszę donieść, że już w tym roku studia w Warszawie (Warszawski Uniwersytet Medyczny) i Krakowie (Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum) rozpoczną się studia podyplomowe pod tytułem ‘Żywienie Kliniczne’. Po raz pierwszy w historii żywienie kliniczne zyskało tak wysoką rangę i stało się kierunkiem studiów!

W lutym prasa doniosła o smutnym przypadku śmierci sześcioletniego dziecka, którego przyczyną było skrajne wyniszczenie. Reakcje PTŻPDiM były szybkie: nasze Towarzystwo wraz z Towarzystwem Chirurgów Polskich, Polskim Towarzystwem Dietetyki i Polskim Towarzystwem Farmaceutycznym wsparte przez konsultantów z dziedziny opieki długoterminowej oraz paliatywnej postanowiły nie czekać z założonymi rękami i zaczęły działać. W wyniku tych działań powstały liczne wystąpienia w prasie i telewizji oraz List Otwarty do Ministra Zdrowia (przedstawiony w tym numerze postępów).

Tematy niedożywienia i interwencji żywieniowej były przedmiotem dyskusji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (środowisko żywieniowców reprezentowała mgr Lilia Kimber-Dziwisz), są i będą jednym z głównych tematów akcji ‘Rak. To się leczy!’ Niesamowicie budujący jest fakt, że w tej akcji bierze udział wielu znanych aktorów (m.in. Jerzy Stuhr, Dorota Stalińska, Cezary Pazura), a wielu z nich wie już dosyć dużo o znaczeniu żywienia w leczeniu przeciwnowotworowym. Środowisko onkologiczne przed ponad rokiem rozpoczęło aktywności edukacyjne mające na celu poszerzenie wiedzy wśród lekarzy-onkologów, wynikiem tego są działania Akademii Żywieniowej (marcowe szkolenie w Bydgoszczy, w bieżącym roku jeszcze trzy kolejne) oraz reedycja Zaleceń Onkologicznych (tym razem zawierają rozdział o żywieniu klinicznym). Kolejny kurs dla Zespołów Żywieniowych, tym razem w Kielcach i kolejny raz olbrzymie zainteresowanie – są to niesamowicie motywujące chwile, które stymulują do dalszego działania.

Pełną parą ruszyły przygotowania do XV-tego, jubileuszowego Zjazdu naszego Towarzystwa! Odbędzie się on w dniach 21-23 VI 2013 w Jachrance. Tym razem odbędzie się on wraz ze spotkaniem Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich – po raz pierwszy w historii! Zaręczam, że będzie bardzo ciekawy, chociażby z powodu tematów, które poruszy oraz zaproszonych Gości – wielkie nazwiska z całego świata! Będziemy gościć wielu znamienitych gości z całego świata, między innymi Chairmana ESPEN, Pierre Singera, Tommy Cederholma (skarbnika ESPEN), Rocco Boraccoli (skarbnik ESPEN), Stanleya Dudricka, Miguela Leon-Sanza, Arvid Weinmann (Prezydent Zjazdu EPSEN w Lipsku), Stephan Bischoff (Prezes Niemieckiego Towarzystwa Żywienia), Alastaira Forbesa, Jonathana Shaffera, Marinę Panisic (Prezes Serbskiego Towarzystwa Żywienia), Zeljko Krznarica (Prezes Chorwackiego Towarzystwa Żywienia), Halduna Gundogdu (Prezes Tureckiego Towarzystwa Żywienia), Hartono Hartono (Prezes Towarzystwa Indonezyjskiego), Hyun Wook Baik (Prezes Koreańskiego Towarzystwa Żywienia). Z naszego kraju obecności już potwierdzili: Prof. Andrzej Kubler, Prof. Adam Dziki, Prof. Mariusz Wyleżoł, Panie Prezes: Alina Górecka (Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne), Danuta Gajewska (Polskie Towarzystwo Dietetyki), Prof. Radosław Owczuk, Prof. Sylwia Małgorzewicz, Prof. Mikołaj Spodaryk, Prof. Wiesław J. Kruszewski i inni.

Odbędzie się ponad 16 sesji naukowych poświęconych m. in. leczeniu krytycznie chorych, onkologii, leczeniu otyłości, zakażeniom, dietetyce, interwencji okołooperacyjnej, zespołom żywieniowym, domowemu żywieniu, współpracy farmaceuty z lekarzem, zagadnieniom pielęgniarskim i problemach dnia codziennego związanych z interwencją żywieniową.

Przed Zjazdem odbędą się kursy LLL: Nutritional Support in Liver and Pancreatic Diseases, Nutritional Support in Respiratory Diseases and Nutritional Support outside the hospital:  Home Parenteral Nutrition (HPN) in Adult Patients. Odbędzie się również I Moduł Polskiej Szkoły Żywienia Klinicznego i Metabolizmu oraz egzamin końcowy Szkoły. Serdecznie zapraszam na Zjazd!

Zapraszam również w imieniu swoim oraz Zarządu Towarzystwa do prac nad nowymi standardami dotyczącymi leczenia żywieniowego. Prace rozpoczęły się już w marcu bieżącego roku i potrwają do zjazdu – w niniejszym numerze Postępów znajdą Państwo oficjalne zaproszenie. Jednocześnie przepraszam, ale do numeru 4/2013 wkradły się błędy: w niniejszym numerze je poprawiamy publikując piśmiennictwo do dwóch artykułów oraz prawidłową afiliację Redaktora Naczelnego.

Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław Kłęk

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies