jExtensions.com
Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

W ofercie wydawnictwa: pozycje wydawnicze

"Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego"

 "Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego"

Autorzy:

Wydanie II opracował zespół w składzie: mgr farm. ELŻBIETA BALCERZAK, dr n. farm. KRYSTYNA CHMAL-JAGIEŁŁO, dr n. farm. MARIA CISZEWSKA-JĘDRASIK, mgr farm. ALINA GÓRECKA, mgr farm. KRZYSZTOF HALICKI, dr n. farm. HANNA JANKOWIAK-GRACZ, mgr farm. ANNA ŁOHYNOWICZ, mgr farm. KRYSTYNA MALINGER, mgr farm. MAGDALENA PIĘTKA, mgr farm. EWA TOBOLSKA-KLIMEK, mgr farm. RYSZARD SOT, dr n. farm. MACIEJ STAWNY, mgr farm. JUSTYNA ZAMARSKA, mgr farm. ILONA ANISIMOWICZ. Konsultacja naukowa: Prof. dr hab. EDMUND GRZEŚKOWIAK

Fragment "Wprowadzenia"
Autor: prof. dr hab. Janusz Pluta

"Z prawdziwą satysfakcją przyjąłem fakt podjęcia się przez członków Sekcji Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego opracowania zaktualizowanych, zgodnych z obecną wiedzą, Standardów, które powinny obowiązywać przy wytwarzaniu mieszanin do żywienia pozajelitowego. Dzisiaj oddajemy do rąk Czytelnika II uaktualnione i rozszerzone wydanie farmaceutycznych zasad ich sporządzania. Autorami są przedstawiciele i pracownicy wszystkich liczących się jednostek zajmujących się wytwarzaniem tego typu preparatów w Polsce. Zdecydowana większość to praktycy, ale również przedstawiciele środowiska naukowego. Taki skład zespołu autorskiego gwarantuje, że w opracowaniu zawarta jest nie tylko współczesna wiedza, ale i stosowne doświadczenie praktyczne pozwalające
traktować niniejsze Standardy, jako pewien rodzaj przewodnika postępowania.

Autorzy wydawnictwa przyjęli w trakcie redakcji taki sam układ treści, jaki zastosowano w redagowaniu pierwszego wydania. Ułatwia to porównanie obu wydań i umożliwia ocenę postępu w tej dziedzinie. Pierwsze rozdziały podają definicje stosowane w opracowaniu, podstawy prawne sporządzania mieszanin oraz wymogi, którym powinny odpowiadać pomieszczenia do ich wytwarzania. W rozdziałach poświęconych zagadnieniom merytorycznym omówiono przygotowanie pracownika do pracy, różne metody sporządzania mieszanin, aparaturę niezbędną
z punktu widzenia technologicznego oraz konieczne środki ostrożności, które powinny obowiązywać w trakcie wytwarzania, przechowywania i stosowania mieszanin. Całość kończą rozdziały poświęcone kontroli procesu produkcji, zasadom utylizacji i zagadnieniom związanym ze szkoleniem personelu i roli farmaceuty
w zespole żywieniowym. ...."

 Formularz zamówienia on-line

Czytaj więcej...

"Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów"

 "Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów"

Autorzy:

dr n. farm. Maria Ciszewska-Jędrasik, dr n. med. Elżbieta Gabrowska, mgr farmacji Alina Górecka, dr hab. med. Stanisław Kłęk, dr n. med. Marek Kunecki, mgr pielęgniarstwa Monika Kupiec, Marek Lichota, lek. med. Klemens Lubieniecki, dr n. o zdr. Krystyna Majewska, dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, mgr farmacji Magdalena Piętka, dr hab. med. Jacek Sobocki, mgr pielęgniarstwa Magdalena Sumlet, lek. med. Kinga Szczepanek, mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk, dr n. med. Krystyna Urbanowicz, dr n. med. Anna Zmarzły

Fragment "Wprowadzenia"
Autorzy: Stanisław Kłęk, Katarzyna Matysiak-Luśnia

"Książka, którą trzymają Państwo w rękach ma wprowadzić Was w świat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Została napisana dla pacjentów i ich opiekunów przez osoby, które na co dzień zajmują się prowadzeniem leczenia tym sposobem lub same są pacjentami. Nie jest to kolejna książka o żywieniu pozajelitowym przygotowana przez specjalistów dla specjalistów, ale mamy nadzieję, źródło wiedzy oraz wsparcia dla chorych i ich opiekunów. Dowiecie się z niej, na czym polega ten skomplikowany sposób leczenia, jaka jest jego organizacja w Polsce i jak bezpiecznie stosować żywienie pozajelitowe (ŻP) w domu.

Termin żywienie pozajelitowe oznacza dostarczanie substancji odżywczych drogą dożylną. ŻP zastępuje więc w pewnych przypadkach odżywianie drogą doustną, czyli normalną dietę. Sytuacje te zostaną omówione w kolejnym rozdziale podręcznika. Ogólnie mówiąc są to takie choroby ostre lub przewlekłe, w których funkcja przewodu pokarmowego jest niewystarczająca do utrzymania człowieka przy życiu. Niektórzy pacjenci nie przyjmują nic lub przyjmują bardzo niewiele drogą doustną, u większej części jednak funkcja przewodu pokarmowego, choć znacznie upośledzona, umożliwia częściowe odżywianie i przyjmowanie płynów drogą naturalną. Oznacza to możliwość połączenia żywienia drogą przez przewód pokarmowy oraz ŻP. W przypadku żywienia łączonego pacjent musi zwykle ściśle przestrzegać zaleceń dietetycznych. ...."

 Formularz zamówienia on-line

Czytaj więcej...

"Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support"

 


 Szanowni Państwo,

 Z olbrzymią radością informujemy, że pojawiła się u nas nowa  pozycja wydawnicza "Praktyczny  przewodnik po ONS: oral  nutrition support", autorstwa Aleksandry Kapały.

Książka składa się z części teoretyczne i praktycznej, a w nich:
 
Część teoretyczna:
Co to jest ONS?
Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS.
Analiza kosztowo-efektywna.

Część praktyczna:
Receptury i porady, jak "ukryć" doustne suplementy  pokarmowe w zwyczajnym pożywieniu.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do  składania zamówień na książkę: "Praktyczny przewodnik po  ONS: oral nutrition support" która ukaże się w czerwcu 2015  roku. Książka ta  będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi  kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na  naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo.  Dlatego też zachęcamy do składania  zamówień za pomocą  formularza on-line. Koszt książki to                                                                               99 zł z VAT.

 

Formularz zamówienia

 

Czytaj więcej...

"Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"

okladka stronaWWW

Szanowni Państwo,

Z olbrzymią radością oddajemy w Państwa ręce, kolejną pozycję wydawniczą - "Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego".

Przykładowe zagadnienia poruszone w książce:

Definicje i określenia; Wytyczne Rady Europy; Ocena stanu odżywienia; Ocena zapotrzebowania na składniki odżywcze; Zespół Leczenia Żywieniowego; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w szpitalu; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece długoterminowej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece paliatywnej; Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w domu pacjenta; Leczenie żywieniowe u dzieci, w chirurgii i intensywnej terapii; Zasady wytwarzania centralnego dostępu żylnego, postępowania w dostępem do przewodu pokarmowego, z obwodowym i centralnym dostępem żylnym; Przygotowanie mieszanin do żywienia pozajelitowego; Postępowanie w powikłaniach; Podstawy prawne i dokumentacja leczenia żywieniowego.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na książkę: "Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego" która ukaże się w maju 2014 roku. Książka ta będzie dystrybuowana tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a w przypadku zamówienia on-line na naszych stronach, koszt przesyłki pokrywa wydawnictwo. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line.
Koszt książki to 60 zł z VAT

 

Formularz zamówienia

 

Czytaj więcej...

"Podstawy Żywienia Klinicznego" Edycja Czwarta - przekład książki "Basics in Clinical Nutrition" Fourth Edition

okladka-Podstawy żywienia klinicznego wydanie 4

Szanowni Państwo,

Z olbrzymią radością informujemy Państwa, iż przyjmujemy już zapisy na czwarte wydanie podręcznika zatytułowanego ‘Podstawy Żywienia Klinicznego’, a popularnie nazywanego ‘niebieską książką [blue book]’. Książka ta stanowi jeden z elementów edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), uzupełniających inne aktywności naukowe, takich jak Kurs Podstawowy z zakresu żywienia klinicznego oraz kursy LLL (Life-Long Learning Programme).

Niniejsza książką zwiększyła nie tylko ilość stron, ale i swoją jakość. Studenci medycyny, dietetycy, pielęgniarki i pielęgniarze oraz lekarze znajdą w niej odpowiedzi na codzienne pytania . Z tego powodu powinna ona znaleźć swoje miejsce w dyżurkach lekarskich oraz biurkach lekarzy-praktyków, szukających odpowiedzi na tematy z zakresu żywienia. Zupełnie nie zaskakuje fakt przetłumaczenia wcześniejszego wydania podręcznika na tak wiele języków i to, że stanowi najlepszy nośnik informacji ESPENu dla całego świata, od Chin do Ameryki Południowej.

Za pomocą poniższego formularza zachęcamy Państwa do składania zamówień na podręcznik: "Podstawy Żywienia Klinicznego edycja czwarta" który ukaże się w czerwcu 2013 roku. Podręcznik ten będzie dystrybuowany tylko ograniczonymi kanałami sprzedaży, a jego niski nakład powoduje znaczne ograniczenia w późniejszym zakupie. Dlatego też zachęcamy do składania zamówień za pomocą formularza on-line.
Koszt podręcznika to 160 zł z VAT

 

Formularz zamówienia

 

 

Czytaj więcej...

Postępy Żywienia Klinicznego

Postępy Żywienia Klinicznego są oficjalnym czasopismem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, wydawanym od 2006 roku.
Dedykowane jest głównie lekarzom  specjalistom, pielęgniarkom, farmaceutom i dietetykom zajmującymi się na co dzień problematyką związaną z żywieniem pozajelitowym, dojelitowym i metabolizmem.

Do 10 dni można odesłać kwartalnik na adres wydawnictwa podając numer rachunku bankowego w celu zwrotu kosztów zakupu.

strony internetowe kwartalnika: "Postępy Żywienia Klinicznego"

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support

"Postępy Żywienia Klinicznego" - oficjalne pismo Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. już 5 pkt MNiSW

przejdź na stronę.

Uwaga: Nowa polityka prywatności i plików Cookies: W celu zapewnienia maksymalnej wygody korzystania z naszej strony stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Szczegółowe informację znajdują się w zakładce Polityka Cookies.

Akceptuję cookies na tej stronie.

Więcej informacji na temat plików cookies